15/02/2018

Pride and Prejudice – A Quiz!

Think you know Jane Austen’s Pride and Prejudice?

Then have a go at our Pride and Prejudice quiz, and put your wits to the test!

 

 

(Remember not to scroll down too far, answers at are at the bottom of the page)

 

 

1. Which famous line opens Pride and Prejudice?

a.   ‘It is a truth worldly acknowledged, that a single man, must be in want of a wife, whether with fortune or without.’

b.   ‘It is a falsehood to think, that a single man in possession of good fortune, must be in want of a wife.’

c.    ‘It is a decided fact, largely acknowledged, that any man wanting a woman with good fortune must ask her to dance.’

d.   ‘It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of good fortune, must be in want of a wife.’

 

2. Mr and Mrs Bennet have five daughters. Can you put them in the right age order? (Oldest to youngest)

a.   Elizabeth, Jane, Kitty, Mary, Lydia

b.   Jane, Elizabeth, Mary, Kitty, Lydia

c.   Lydia, Kitty, Mary, Elizabeth, Jane

d.   Kitty, Lydia, Mary, Jane, Elizabeth

 

3. Who is considered to be the most beautiful out of the Bennet daughters?

a.   Jane

b.   Elizabeth

c.   Kitty

d.   Lydia

 

4. At the first ball in Pride and Prejudice, what does Elizabeth overhear Mr Darcy saying about her when Mr Bingley suggests that Mr Darcy should ask her to dance?

a.   ‘She is tolerable; but not handsome enough to tempt me

b.   ‘She is pretty enough, but not nearly as beautiful as your partner, Jane.’

c.   ‘She is pretty enough, but quite obviously no one else wants to dance with her.’

d.   ‘She is quite tolerable, you are right. I shall indeed ask her to dance.’

 

5. ‘Not a sensible man, and the deficiency of nature had been but little assisted by education or society.’ Who is Jane Austen describing here?

a.   Mr Darcy

b.   Mr Bennet

c.   Mr Wickham

d.   Mr Collins

 

6. ‘I could easily forgive his pride, had he not mortified mine.’ Who said this?

a.   Kitty Bennet

b.   Charlotte Lucas

c.   Elizabeth Bennet

d.   Lady Catherine de Bourgh

 

7. ‘She was convinced that she could have been happy with him, when it was no longer likely they should meet.’ Which couple is Jane Austen speaking of here?

a.   Jane Bennet and Mr Bingley

b.   Elizabeth Bennet and Mr Darcy

c.   Caroline Bingley and Mr Darcy

d.   Lydia Bennet and Mr Wickham

 

8. ‘But you know married women have never much time for writing.’ Who says this?

a.   Lydia Bennet

b.   Mrs Bennet

c.   Charlotte Lucas

d.   Elizabeth Bennet

 

9. Who did Mr Collins consider proposing to before he proposed to Elizabeth?

a.   Charlotte Lucas

b.   Jane Bennet

c.   Lady Catherine de Bourgh

d.   Caroline Bingley

 

10. Who does Mr Collins marry after Elizabeth rejects his proposal?

a.   Mary Bennet

b.   Kitty Bennet

c.   Caroline Bingley

d.   Charlotte Lucas

 

11. When Lady Catherine de Bourgh pays Elizabeth an unexpected visit, what does she demand of Elizabeth?

a.   That she must accept twenty pounds, and then leave the country

b.   That she must not marry Mr Darcy

c.   That she must marry Mr Collins

d.   That she must not marry Mr Wickham

 

12. Why does Elizabeth reject Mr Darcy’s first proposal?

a.   Because she doesn’t love him anymore

b.   Because she is already engaged to Mr Wickham

c.   Because she has heard Mr Darcy prevented the union of her sister Jane and Mr Bingley

d.   Because she has heard that Mr Darcy is courting Caroline Bingley

 

13. What does Jane tell us about her trip to London, and her visits with Caroline Bingley?

a.   Mr Bingley never appears, he is busy courting someone else

b.   Caroline is warm and welcoming, and wishes that Mr Bingley would propose to Jane

c.   Mr Bingley does not appear, and Jane realises that Caroline doesn’t like her

d.   Mr Bingley turns up, but slights Jane at every opportunity

 

14. While away with Mr and Mrs Gardiner, what awful news is delivered to Elizabeth?

a.   Lydia has eloped with Mr Wickham

b.   Mary has died

c.   Mr Collins has divorced Charlotte Lucas

d.   Lydia's various transgressions have meant that the Bennets have been removed from all civilised society, and aren’t allowed at balls anymore

 

15. And finally, out of the five Bennet sisters, who remains unmarried at the close of the novel?

a.   Elizabeth and Mary

b.   Kitty and Mary

c.   Lydia and Kitty

d.   Just Mary

 

END OF QUIZ

 

 

Are you revising Pride and Prejudice or do you want to learn more about Jane Austen's classic? York Notes print and digital study guides are packed with useful information covering everything from key quotations in Price and Prejudice to sample exam questions and Pride and Prejudice essay wizards. Head over to the York Notes website, where you can find print and digital guides. Or if you can't decide, we sell a print and digital bundle for just £7.99 - which comes with its very own mobile app for learning on-the-go.

York Notes for GCSE Pride and Prejudice study guide

York Notes for A Level Pride and Prejudice study guide

Follow us on Twitter and Facebook where we regularly post about the authors you're studying.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Answers:  1.d  2.b  3.a  4.a  5.d  6.c  7.b  8.a  9.b  10.d  11.b  12.c  13.c  14.a  15.b